pátek 20. února 2009

MIDNIGHT LIGHTNING

Když se řekne Bouldering hned se mi,mimo jiné,vybaví-Fontainebleau,John Gill a Midnight Lightning.
O historii Fontáče sem nedávno psal zde: http://www.purebouldering.cz/clanky/fontainebleau-trocha-historie-nikoho-nezabijeo.html
O J.Gillovi,bylo napsáno dost a určitě se něco objeví i na PB.Dnes tedy napíšu něco málo o M.L.

Midnight Lightning(Půlnoční záblesk),je legendární a pravděpodobně nejznámější boulder na světě.Nachází se v Yosemitech,přímo uprostřed Campu 4,na kameni s názvem Columbia Boulder.

Camp4 a Columbia Boulder

Vede středem,asi pětimetrové převislé stěny.Dá se rozdělit na dvě části.Po lehčím začátku se dostanete do lišty,z které následuje dynamo do malé lišty na který musíte vyměnit a pravá ruka skáče na hranu převisu.Pravá noha jde vysoko na hranku a levačkou odtlakem se pravačkou natahujete do již dobrého chytu.To vše už celkem vysoko,takže trocha morálku je potřeba:)Pak ještě lehký výběh na vršek kamene.
První přelez má na svědomí Ron Kauk,který se mu podařil(po čtyřměsíčním úsilí)v roce 1978.V té době patřil M.L. mezi nejtěžší lezení na světě.
Ron Kauk

Krátce po Kaukovi uspěl i John Bachar.Traduje se,že když později ostatní lezci se marně pokoušeli o zdolání,tu se z ničeho nic objevil Bachar a problém s lehkostí přelezl.A prý,kdo si ho chtěl v bouldru vyfotit,musel za to zaplatit!Nevídané.

J.Bachar mává v klíčovém místě

Třetí průstup(první evropský)má na kontě Wolfgang Güllich v roce 1982.Zajímavý dokumet(Držet skálu pevně ve svých rukách) o jeho působení v Yosemite-spolu s K.Albertem-běžel v ČT,někdy kolem let 1988-89.Nemá to někdo nahraný,třeba i na vhs?
První žena,která bouldr vylezla,nebyl nikdo menší,než Lyn Hill(1998).
Video: http://tubeguide.tv/lyn-hill-climbing-midnight-lightning/1069
Druhý ženský přelez zvládla Lisa Rands(2001).
Přelezů má M.L. již samozřejmě více i nějaké OS-Flash,např.Sharma,Loskot,Miles...
Z Čechů vím o přelezu Jindry Hudečka,více tu:http://www.vrcholky.cz/caonews/cns0404.pdf.Byl někdo další?Od sousedů Slováků,byl úspěšný Rasťo Šulík(1997)na 3.pokus!
Snad každý kdo přijede do Yosemit,si musí M.L.zkusit(tatřka povinost),důsledkem čehož je prý nástup dost ojetý.

Bouldrista v pokusu o přelez


Neznámý lezec v dynamu z lišty do lišty

Nakonec pár slov Jerryho Moffata,o jeho přelezu(z knihy Yosemity):
V roce 1984 jsem se do údolí vrátil a pokusil se poprvé o Midnight Lightning.Ve třetím pokusu jsem se dostal až pod převis,ale neměl jsem nejmenší představu jak odtud dál.Hledal jsem,hledal,začal se třást a nakonec zcela vyčerpaný odpadl.
Zpoza rohu se vynořil Ron Kauk a problém mi vysvětlil tím,že jej jednoduše přelezl.V dalším pokusu se mi podařilo 4.opakování.Splnil jsem si dávný sen a byl ztoho úplně vedle.Přelezl jsem klasiku boulderingové historie!Bylo to geniální!

Jerry Moffat

Každý máme nějaké sny.Jeden z mých snů,je také zažít Půlnoční blýskání v Yosemite.Třeba už na podzim,si na něj šáhnu:-)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hm dobrý.
Ta Hillová to leze jak ňákou pětku :))
chosé

Anonymní řekl(a)...

parádní článek...mazec
čaj

Houba řekl(a)...

Hodně uhrančivá cesta!

Ještě bych dodal, že v jednom čísle CAO News (:o) se psalo o tom, že za vodou prodávají set chytů s návodem (vzdálenosti, sklon atd.), který když si postavíš, tak máš M.L. doma. Chyty jsou přesné kopie originálu. Před podzimní cestou by se hodil!

Anonymní řekl(a)...

Ty jó! Máš pravdu.
Sem to našel-set chytů vyrábí firma Franklin,za 90doláčů.Dělají i jiný bouldry(Black Lung,Karma),docela úlet,doma bych to nacvičil a pak to na pohodu vylezl-to už by asi nebylo OS,co :-))
Jinak tady ještě pěkný fotosekvence M.L.
http://climbingnarc.com/2008/07/midnight-lightning-yosemite-camp4


č.

Houba řekl(a)...

Foto dne - testováno pro Jonáše :o))

Anonymní řekl(a)...

jj, nejen Jonáš by chtěl testovat :-))
čermy .